Tip & Tricks

Vedligeholdelsesplan

En vedligeholdelsesplan til din andelsbolig giver dig overblik over tilstanden, økonomien og fremtiden. Det er en god måde at holde styr på, hvornår de forskellige dele af din andelsbolig har brug for renovering – på denne måde sparer du dig selv for en masse tid, penge og unødvendige problemer samt lange nætter i forsøget på at planlægge dig vej udenom.

Hvad er en vedligeholdelsesplan?

Det er en beskrivelse af ejendommens tilstand. Den omhandler de forhold, der ses ved besigtigelsen. Med denne plan kan man holde øje med, hvor meget hver ting har brug for fornyelse og samtidig også, hvornår man skal reagere på problemet.

Det økonomiske overblik fungerer på den måde, at man også kan udregne, hvor meget ejer- eller andelsboligforeningen skal lægge til sider over en periode, for at problemet bliver ordnet og fikset. Dermed kan man altså på forhånd se, hvor stor en udgift renovering kommer til at være.

Alternativet til dette er, at du ikke har helt overblik over din bolig, og pludselig står med et tag i problemer, en konto, der ikke helt lever op til problemet og så er det i det hele taget bare en rigtig ærgerlig situation.

Hvad viser en vedligeholdelsesplan?

Der gennemgås mange forskellige punkter i en sådan plan – dette er udelukkende for at give dig det bedst mulige overblik, uanset om du lægger mest vægt på det økonomiske, tilstanden af din bolig eller hvordan din fremtid i boligen kommer til at se ud.

Eksempelvis gennemgås både el- og varmeinstallationer, afløb og kloak installationer og derudover bliver ejendommen fotoregistreret. Men der er mange flere fordele for dig. Prioriteringsrækkefølgen af de ting, der burde gøres noget ved på boligen ordnes også. Hermed behøver du ikke selv stå med den opgave, som det er at skulle overveje hvad, der er vigtigst, og hvad man godt tør vente med.

Der bliver også lagt en 10-årig budgetplan, der omhandler vedligehold til planlægningen.

Der er altså tænkt på det hele – så du ikke behøver at gøre det. Det eneste du skal tænke dig til selv, er at skaffe nogle, der kan ordne en vedligeholdelsesplan for dig.

Forskellen på en vedligeholdelsesplan og en tilstandsrapport

En vedligeholdelsesplan kan nærmest beskrives som en videreudviklet udgave af en tilstandsrapport. I en tilstandsrapport, er der nemlig hverken taget højde for prioriteringsrækkefølge eller den økonomiske del af renovering af eventuelle skader.

Hvorfor vælge at få lavet en plan?

Hvis du stadig ikke er helt overbevist, kommer der her nogle gode grunde, kort ridset op.

  • Overblik over boligen.

Du får et fuldstændigt overblik over din boligs tilstand. Hermed er du sikret for pludselige større problemer, der sætter dig i en rigtig dårlig situation.

  • Overblik over økonomien.

Og så er der selvfølgelig det punkt, som alle forsøger at have overblik over – økonomien. Med en vedligeholdelsesplan får du altså overblik over dette. Der bliver endda lagt et 10-årigt budget, der klart beskriver, hvor meget du bør lægge til side, for at alle eventuelle renoveringsudgifter bliver dækket.

  • Du kan slukke for hjernen.

Eller i hvert fald meget tæt på. For med denne plan, udtænkes og planlægges det hele for dig. Dermed behøver du ikke selv bruge utroligt meget energi på at sidde flere dage og uger for at udtænke en plan over, hvordan du angriber skaderne på din bolig. Med en vedligeholdelsesplan kan du sove trygt om natten.

Efter disse punkter burde du være overbevist. Hvis du stadig ikke er helt overbevist, kan man mange steder finde uforpligtende tilbud på vedligholdelsesplaner. Det er værd at overveje – inden du står med håret i postkassen og et tag, der er så godt som faldet sammen.